Privacy Statement

Privacy Statement

PERSONAL DATA PROTECTION NOTICE AND CHOICE PRINCIPLE

NOTIFICATION AND CONSENT

Pursuant to sections 7 and 6, respectively, of the Personal Data Protection Act 2010

We hereby inform you that we, CPP Malaysia Sdn. Bhd. ("CPP ", "Company", "we":, " our" or "us")) and our related corporations (as the term is defined in the Companies Act 2016), affiliates, and associated companies (whether or not controlled by us), are committed to safeguarding your privacy and pledge to observe the requirements of the relevant data protection and privacy law applicable to Malaysia. As data users, as the term is defined in the Personal Data Protection Act 2010 ("PDPA"), when you visit / (the “Website”) we have or will collect, record, hold, store, use, disclose and / or process (collectively referred to as "Process") personally identifiable information from you as set out in this Privacy Statement.

When you visit this Website, we will not collect any personally identifiable information from you other than as set out in the ‘Type of Personal Data Collected’ section below.

Except as specified in the "Purposes of Collection" section below, CPP will not disclose any of your personally identifiable information except when we have your permission or under special circumstances. CPP will take all reasonable steps to ensure the security in respect of personal data transmitted to and held by us.

If you have any queries in relation to this notification, please feel free to contact our Privacy Compliance Officer, whose contact details are set out in the 'Privacy Compliance Officer – Contact Details' section below.

Type of Personal Data Collected

We may collect and process the following data about you:

  • Information you give us. This is information about you that you give us by filling in forms on our Website or by corresponding with us by phone, e-mail or otherwise. It includes information you provide if you use the ‘Contact Us’ form on the Website and/or if you register your interest via the Website in relation to a product that we offer. The information you give us may include your name, phone number and email address, as well as any such information we deem necessary or appropriate from time to time in connection with your commercial relationship with us.
  • Information we collect about you. With regard to each of your visits to the Website we may automatically collect the following information:

o technical information, including the Internet protocol (IP) address used to connect your computer to the Internet, and the type of device you are using to access the Website;

o information about your visit such as whether you have visited the Website before and information collected through the use of Google Analytics. Google Analytics will collect information about your online activity on the Website, such as the web pages you visit, the links you click, and the searches you conduct on the Site. For more information on our use of Google Analytics, please see our Cookie Policy [/cpp/about-cpp/cookie-policy]. Under certain circumstances, telephone calls made to our customer service telephone numbers are recorded for purposes of quality control, appraisal, as well as staff management and development. Unless expressly indicated at the time of calling and / or unless personal data is disclosed during the course of the call, such recordings are NOT personal data of the caller and therefore, subject to the provisions of any applicable law, the caller has no rights and/or claims; either statutory, contractual or tortious, over such recordings. At all times, every care is taken to protect such recordings from inadvertent and/or unauthorized access.

To the extent that you wilfully and voluntarily disclose to us any personal information and/or personal data of another individual, we shall assume, without independent verification, that you have obtained such individual's consent for the disclosure of such information and / or personal data as well as the processing of the same in accordance with the terms of this Privacy Statement.

Cookies

This website, along with most other major websites, uses cookies. Cookies are pieces of information that a website transfers to the cookie file on your computer’s hard disk. Cookies enable users to navigate around the website and (where appropriate) enable us to tailor the content to fit the needs of visitors who have accessed the site. For detailed information on the cookies used please see our Cookie Policy [/cpp/about-cpp/cookie-policy].

Sources of Information

Your personal data has and / or will be obtained from the following sources or such other sources which we may see fit from time to time, where applicable,:

(a) information provided or submitted by you as set out in the ‘Type of Personal Data Collected’ section above;

(b) information collected by us as set out in the ‘Type of Personal Data Collected’ section above;

(c) as applicable, publicly available or publicly accessible information.

As the accuracy of your personal data depends largely on the information you provide to us, kindly inform us as soon as practicable if there are any errors in your personal data or if there have been any changes to your personal data.

Purposes of Processing

We may collect and Process personal data from users of this Website for any of the following purposes:

(i) to communicate with you via telephone, mail, e-mail, facsimile and/or any other communication means to respond to any communication you send to us via the ‘Contact Us’ form and/or when you register your interest on the Website in relation to products that we offer;

(ii) for the facilitation of transactions / contractual dealings you have or may have with us;

(iii) conducting direct marketing and promotional activities in connection with our services and related products for us, our vendors and business partners and other selected companies;

(iv) complying with any requirements to make disclosures under any laws and regulations and other regulatory requirements binding on us or any of our group companies and affiliated companies;

(v) to administer the Website and for internal operations, including troubleshooting, data analysis, testing, research, statistical and survey purposes;

(vi) to improve the Website to ensure that content is presented in the most effective manner for you and for your computer;

(vii) in order to fulfil any purpose directly related to the purposes above.

Disclosure of Personal Data

Your personal information will be shared with authorised third party service providers, whether within or out of Malaysia, who perform services on our behalf (e.g. providing IT support and maintenance). These service providers may have access to personal information needed to perform their services, but are not permitted to share or to use this for any other purpose. Your personal information may also be disclosed to: (i) other entities within the CPP group and may be transferred out of Malaysia for purposes of data storage and managing your information more securely and efficiently at group level; and (ii) to any government authorities or to any person to whom we are compelled or required to do so under law.

Direct Marketing

In accordance with the requirements of the PDPA, we will honor an individual's request not to use his or her personal data for the purposes of direct marketing. Should you wish not to receive direct marketing material from us, please address this request to CPP's Compliance Officer, whose contact details are stipulated below. Any such request should clearly be supported by sufficient information in relation to the request being made.

Unless otherwise instructed as per the above, we may use any personal data collected in the normal course of business for marketing purposes.

Impact resulting from failure to supply Personal Data

Except for personal data collected or processed for direct marketing purposes, it is obligatory for you to provide all of the categories of personal data which we request from you on the ‘Contact Us’ form and/or when you register your interest in relation to products we offer. Failure to supply personal data in this regard will result in us being unable to provide you with the information, and / or services requested.

Access and Correction of Personal Data

Users of this Website have the right to request access to and/or correction of their personal data held by us. In accordance with the Personal Information Collection Statement and subject only to you paying us a reasonable fee for making such a request, you have the right to:

(i) check whether we hold personal data about you and, if so, obtain a copy of such personal data;

(ii) request that we correct any personal data relating to you that is inaccurate, incomplete or out-of -date;

(iii) ascertain our policies and practices in relation to personal data and to be informed of the kind of personal data held by us; and

(iv)request that we limit the manner in which we process your personal data.

We will, upon satisfying ourselves of the authenticity and validity of the correction request, make every endeavour to comply with and respond to the request within the period set by the PDPA.

Security of Personal Data

Physical records containing personal data are securely stored in locked areas and/or containers when not in use.

Access to records and personal data without appropriate management authorization are strictly prohibited. Authorizations are granted to authorised personnel only on a "need to know" basis that is commensurate with the individual's responsibilities and their training.

Records we hold are under the control of assigned information officers who are responsible to ensure the transfer of or access to information is legitimate and complies with the PDPA. Audit records may be produced to validate data modifications in order to verify the data's integrity.

There may be violations logging processes for investigation of any unauthorized attempt to access information. Encryption technology, such as SSL, may be employed for the transmission of data collected online

Privacy Compliance Officer – Contact Details

All enquiries regarding our compliance with our obligations under the PDPA and / or requests to access or correct any personal data thereof should be addressed to:

The Compliance Manager, CPP Malaysia Sdn. Bhd., Level 27, (Penthouse), Centrepoint South, The Boulevard Mid Valley City Lingkaran Syed Putra, 59200 Kuala Lumpur, at info@cppasia.com, Tel :+603 20969577 Fax : +603 2096 9797

********


Kenyataan Privasi

NOTIS PERLINDUNGAN DATA PERIBADI DAN PRINSIP PILIHAN

MAKLUMAN DAN KEBENARAN

Masing-masing selaras dengan seksyen 7 dan 6, Akta Perlindungan Data Peribadi 2010

Kami dengan ini memaklumkan anda bahawa kami, CPP Malaysia Sdn. Bhd. ("CPP", "Syarikat", atau " kami")) dan perbadanan berkaitan kami (sebagaimana terma tersebut ditakrifkan dalam Akta Syarikat 2016), ahli gabungan, dan syarikat berkaitan kami (sama ada dikawal oleh kami atau tidak), amat komited untuk melindungi privasi anda dan bertekad untuk mematuhi keperluan undang-undang perlindungan data dan privasi berkaitan yang dikuat kuasa di Malaysia. Sebagai pengguna data, sebagai terma ini ditakrifkan dalam Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 ("PDPA"), apabila anda melayari / (“Laman Web”), kami telah atau akan mengumpul, merekodkan, memegang, menyimpan, menggunakan, mendedahkan dan / atau memproses (dirujuk secara kolektif sebagai "Memproses") maklumat daripada anda yang boleh mengenal pasti anda secara peribadi sebagaimana dibentangkan dalam Kenyataan Privasi ini.

Apabila anda melawat Laman Web ini, kami tidak akan mengumpul sebarang maklumat daripada anda yang boleh mengenal pasti anda secara peribadi, kecuali seperti yang dibentangkan dalam bahagian ‘Jenis Data Peribadi yang Dikumpul’ di bawah.

Kecuali seperti yang ditetapkan dalam bahagian "Tujuan Pengumpulan" di bawah, CPP tidak akan mendedahkan sebarang maklumat yang boleh mengenal pasti anda secara peribadi kecuali jika kami mendapatkan kebenaran anda atau dalam keadaan yang luar biasa. CPP akan mengambil semua langkah yang munasabah untuk memastikan keselamatan data peribadi yang dihantar kepada dan dipegang oleh kami.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan tentang makluman ini, sila hubungi Pegawai Kepatuhan Privasi kami, yang butir-butir hubungannya dibentangkan dalam bahagian 'Pegawai Kepatuhan Privasi - Butir-butir Hubungan' di bawah.

Jenis Data Peribadi yang Dikumpul

Kami boleh mengumpul dan memproses data berikut tentang anda:

  • Maklumat yang diberikan oleh anda kepada kami. Ini adalah maklumat tentang anda yang diberikan oleh anda kepada kami dengan mengisi borang di Laman Web kami atau apabila berhubung dengan kami melalui telefon, e-mel atau sebaliknya. Maklumat ini merangkum maklumat yang diberikan oleh anda jika anda menggunakan borang ‘Hubungi Kami’ di Laman Web dan/atau jika anda mendaftar minat anda melalui Laman Web berkaitan dengan produk yang kami tawarkan. Maklumat yang diberikan oleh anda kepada kami mungkin termasuk nama, nombor telefon dan alamat e-mel anda, serta sebarang maklumat yang kami anggap perlu atau sesuai daripada semasa ke semasa berhubung dengan perhubungan perdagangan anda dengan kami.
  • Maklumat yang kami kumpul tentang anda. Bagi setiap lawatan anda ke Laman Web, kami boleh mengumpul maklumat berikut secara automatik:

o maklumat teknikal, termasuk alamat Internet protocol (IP) yang digunakan untuk menghubungkan komputer anda ke Internet dan peranti yang anda gunakan untuk mengakses Laman Web;

o maklumat tentang lawatan anda seperti sama ada anda pernah melawat Laman Web sebelum ini dan maklumat yang dikumpul melalui penggunaan Google Analytics. Google Analytics akan mengumpul maklumat tentang aktiviti dalam talian anda di Laman Web, contohnya halaman web yang anda lawati, pautan yang diklik oleh anda, dan carian yang anda lakukan di Laman. Untuk maklumat lanjut tentang penggunaan Google Analytics oleh kami, sila lihat Polisi Cookie kami [/cpp/about-cpp/cookie-policy]. Dalam keadaan tertentu, panggilan telefon yang dibuat kepada nombor telefon perkhidmatan pelanggan kami direkodkan bagi tujuan kawalan mutu, penilaian, serta pengurusan dan pembangunan kakitangan. Kecuali dinyatakan dengan jelas pada masa panggilan dan / atau kecuali data peribadi didedahkan semasa panggilan, rakaman tersebut BUKAN data peribadi pemanggil dan oleh itu, tertakluk kepada peruntukan sebarang undang-undang yang berkuat kuasa, pemanggil tidak mempunyai hak dan/atau tuntutan sama ada dari segi statut, kontrak atau tort, terhadap rakaman tersebut. Pada semua masa, kami mengambil segala langkah berjaga-jaga untuk melindungi rakaman tersebut daripada akses yang tidak disengajakan dan/atau tidak dibenarkan.

Sejauh mana anda dengan sengaja dan dengan sukarela mendedahkan kepada kami sebarang maklumat peribadi dan/atau data peribadi tentang individu lain, kami akan mengandaikan, tanpa penentusahan bebas, bahawa anda telah mendapatkan kebenaran individu tersebut untuk mendedahkan maklumat dan/atau data peribadi tersebut serta pemprosesannya selaras dengan terma-terma Kenyataan Privasi ini.

Cookies

Sama seperti kebanyakan laman web besar lain, laman web ini menggunakan cookies. Cookies adalah sejumlah kecil maklumat yang dipindahkan oleh suatu laman web kepada fail cookie di cakera keras komputer anda. Cookies membolehkan pengguna menavigasi laman web dan (jika sesuai) membolehkan kami menyesuaikan kandungan untuk memenuhi keperluan pelawat yang mengakses laman. Untuk maklumat lanjut mengenai cookies yang digunakan sila lihat Dasar Cookie kami [/cpp/about-cpp/cookie-policy].

Sumber Maklumat

Data peribadi anda telah dan/atau akan diperolehi daripada sumber berikut atau sebarang sumber lain yang kami anggap wajar dari semasa ke semasa, jika berkenaan:

(d) maklumat yang diberikan atau diserahkan oleh anda seperti yang dibentangkan dalam bahagian ‘Jenis Data Peribadi yang Dikumpul’ di atas;

(e) maklumat yang dikumpul oleh kami seperti yang dibentangkan dalam bahagian ‘Jenis Data Peribadi yang Dikumpul’ di atas;

(f) jika berkenaan, maklumat yang boleh diperolehi atau diakses secara umum.

Oleh sebab ketepatan data peribadi anda banyak bergantung kepada maklumat yang diberikan oleh anda kepada kami, sila maklumkan kami secepat mungkin jika terdapat sebarang kesilapan pada data peribadi anda atau jika berlaku apa-apa perubahan pada data peribadi anda.

Tujuan Pemprosesan

Kami boleh mengumpul dan Memproses data peribadi daripada pengguna Laman Web ini bagi mana-mana tujuan berikut:

(viii) untuk berhubung dengan anda melalui telefon, pos, e-mel, faks dan/atau sebarang cara komunikasi lain untuk membalas sebarang komunikasi yang dihantar oleh anda kepada kami melalui borang ‘Contact Us’ dan/atau apabila anda mendaftar minat anda di Laman Web berkaitan dengan produk yang kami tawarkan;

(ix) untuk memudahkan transaksi / urusan kontrak yang mungkin dilakukan atau akan dilakukan oleh anda dengan kami;

(x) melaksanakan aktiviti pemasaran langsung dan promosi berhubung dengan perkhidmatan kami dan produk berkaitan untuk kami, vendor dan rakan niaga kami dan syarikat terpilih lain;

(xi) mematuhi sebarang keperluan untuk membuat pendedahan di bawah sebarang undang-undang dan peraturan dan keperluan pengawalseliaan lain yang mengikat kami atau mana-mana syarikat kumpulan dan syarikat gabungan kami;

(xii) untuk mentadbir Laman Web dan bagi operasi dalaman, termasuk pencarisilapan, analisis data, tujuan pengujian, penyelidikan, statistik dan tinjauan;

(xiii) untuk mempertingkatkan Laman Web bagi memastikan kandungan dibentangkan dalam cara paling berkesan untuk anda dan komputer anda;

(xiv) untuk memenuhi sebarang tujuan yang berkait secara langsung dengan tujuan di atas.

Pendedahan Data Peribadi

Maklumat peribadi anda akan dikongsi dengan penyedia perkhidmatan pihak ketiga yang sah, sama ada di dalam atau di luar Malaysia, yang melaksanakan perkhidmatan bagi pihak kami (misalnya menyediakan sokongan dan penyenggaraan IT). Penyedia perkhidmatan ini boleh diberikan akses kepada maklumat peribadi yang diperlukan untuk melaksanakan perkhidmatan mereka, tetapi tidak dibenarkan berkongsi atau menggunakannya untuk sebarang tujuan lain. Maklumat peribadi anda juga boleh didedahkan kepada: (i) entiti lain dalam kumpulan CPP dan boleh dipindahkan ke luar Malaysia bagi tujuan penyimpanan data dan untuk menguruskan maklumat anda dengan lebih selamat dan cekap pada peringkat kumpulan; dan (ii) kepada mana-mana pihak berkuasa kerajaan atau kepada mana-mana orang yang kami terpaksa atau dikehendaki berbuat demikian di sisi undang-undang.

Pemasaran Langsung

Selaras dengan keperluan PDPA, kami akan menghormati permintaan seseorang individu untuk tidak menggunakan data peribadinya bagi tujuan pemasaran langsung. Sekiranya anda tidak mahu menerima bahan pemasaran langsung daripada kami, sila tujukan permintaan ini kepada Pegawai Kepatuhan CPP, dengan menggunakan butir-butir hubungannya yang dinyatakan di bawah. Sebarang permintaan sedemikian hendaklah disokong dengan jelas oleh maklumat yang cukup berkaitan dengan permintaan yang dibuat.

Kecuali dinyatakan sebaliknya seperti di atas, kami boleh menggunakan sebarang data peribadi yang dikumpul dalam perjalanan biasa perniagaan bagi tujuan pemasaran.

Kesan kegagalan untuk membekalkan Data Peribadi

Kecuali data peribadi yang dikumpul atau diproses bagi tujuan pemasaran langsung, anda wajib menyediakan semua kategori data peribadi yang diminta oleh kami daripada anda pada borang ‘Hubungi Kami’ dan/atau apabila anda mendaftar minat anda berkaitan dengan produk yang kami tawarkan. Kegagalan untuk menyediakan data peribadi dalam hal ini akan menyebabkan kami tidak dapat memberikan maklumat dan/atau perkhidmatan yang diminta kepada anda.

Akses dan Pembetulan Data Peribadi

Pengguna Laman Web ini mempunyai hak untuk meminta akses dan/atau pembetulan data peribadi mereka yang disimpan oleh kami. Selaras dengan Kenyataan Pengumpulan Maklumat Peribadi dan dengan syarat anda membayar fi yang munasabah kepada kami untuk membuat permintaan tersebut, anda berhak:

(i) menyemak sama ada kami menyimpan data peribadi tentang anda dan jika benar, untuk mendapatkan sesalinan data peribadi tersebut;

(ii) meminta kami membetulkan sebarang data peribadi berkaitan dengan anda yang tidak tepat, tidak lengkap atau ketinggalan zaman;

(iii) memastikan dasar dan amalan kami berkaitan dengan data peribadi dan supaya anda dimaklumkan tentang jenis data peribadi yang disimpan oleh kami; dan

(iv) meminta kami membataskan cara bagaimana kami memproses data peribadi anda.

Setelah kami berpuas hati tentang kesahihan dan kesahan permintaan untuk pembetulan tersebut, kami akan berusaha sedaya upaya untuk mematuhi dan membalas permintaan tersebut dalam tempoh yang ditetapkan oleh PDPA.

Keselamatan Data Peribadi

Rekod fizikal yang mengandungi data peribadi disimpan dengan selamat di kawasan dan/atau bekas yang berkunci apabila tidak digunakan.

Akses kepada rekod dan data peribadi tanpa kebenaran yang perlu daripada pihak pengurusan benar-benar dilarang. Kebenaran diberikan kepada kakitangan sah semata-mata atas dasar “perlu tahu” yang sepadan dengan tanggungjawab dan latihan individu tersebut.

Rekod yang disimpan oleh kami diletakkan di bawah kawalan pegawai maklumat yang ditugaskan, yang bertanggungjawab memastikan bahawa pemindahan dan akses kepada maklumat adalah sah dan mematuhi PDPA. Rekod audit boleh dikemukakan untuk mengesahkan modifikasi data untuk menentusahkan integriti data.

Proses pengelogan pelanggaran mungkin digunakan untuk menyiasat sebarang percubaan yang tidak dibenarkan untuk mengakses maklumat. Teknologi penyulitan, seperti SSL, mungkin digunakan untuk menghantar data yang dikumpul dalam talian.

Pegawai Kepatuhan Privasi – Butir-butir Hubungan

Semua pertanyaan tentang kepatuhan kami dengan kewajipan kami di bawah PDPA dan / atau permintaan untuk mengakses atau membetulkan sebarang data peribadi hendaklah dialamatkan kepada:

Pengurus Kepatuhan, CPP Malaysia Sdn. Bhd., Level 27, (Penthouse), Centrepoint South, The Boulevard Mid Valley City Lingkaran Syed Putra, 59200 Kuala Lumpur, di info@cppasia.com, Tel :+603 20969577 Faks : +603 2096 9797

*********

CPPMY/WB/PS/BI/28032018




6
  • Award winning UK call centres for UK customers
  • Helping customers for over 30 years
  • Here to help when you need us
Find out more about CPP

Contact Us

  • Within Malaysia
    1800 888 CPP (277)
  • Outside Malaysia:
    +603 78900098
  • Contact Us Alt - MY

    Contact Us Alt - MY

  • Email us